GM_plants__350x210_.jpgStudie, jejíž závěry by měly být oficiálně prezentovány v tomto týdnu, je podle posledního vydání listu European Voice ve shodě se zjištěními Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

Stanovisko JRC si před časem vyžádali europoslanci. Řada z nich se dosud bránila tomu, aby se pravidla pro pěstování geneticky modifikovaných plodin nějak zmírnila. Je tak možné, že závěry studie by nyní mohly posloužit jako argument pro ty, kteří volají po uvolnění režimu schvalování produktů z geneticky modifikovaných plodin.

Dále čtěte

Experti ve studii ale také připouštějí, že o možných dlouhodobých zdravotních dopadech jakéhokoli jídla je toho známo jen velmi málo a že nic takového, jako "nulové riziko" neexistuje.

Diskutujte s námi:

Představují geneticky modifikované potraviny přínos nebo nebezpečí?

Váš názor: 
Vaše jméno a obec: 
Váš e-mail: 

Jedinou geneticky modifikovanou plodinou, která je v EU pěstována ke komerčním účelům, je přes řadu žádostí o povolení nyní pouze kukuřice.

Zdraví není jediným hlediskem, které se v souvislosti s geneticky modifikovanými plodinami probírá. Jde také o možný vliv a negativní dopady na životní prostředí, na což opakovaně upozorňují ekologové.