Látka funguje podle zpravodajského serveru BBC na principu odstraňování riboflavinu, tedy vitaminu B2. Riboflavin se působením světla rozkládá a způsobuje změny v chuti piva, pokud je dlouho vystaveno světlu pronikajícímu sklem.
Chemik Borje Sellergren z Technické univerzity v německém Dortmundu v takzvané polymerové "pasti" použil techniku molekulárního imprintingu (vtiskování), která funguje na principu zámku a klíče. V polymeru jsou chemicky vyrobené dutinky ve tvaru molekul riboflavinu, které se kolem riboflavinu obalí a odstraní ho. Velké množství polymerových dutinek tak po namočení do piva riboflavin vychytává.
Koncept si objednal nizozemský pivovar Heineken, ale lze ho použít u všech nápojů, jejichž kvalitu světlo při dlouhodobém skladování snižuje. Nápoje obsahující riboflavin bývají stáčeny do průhledných obalů.
Umírněné pití vína a piva prospívá vaším kostem - čtěte ZDE
Konzumace alkoholu se v lidském mozku projeví velmi rychle - čtěte ZDE
"Jak jsme zde ukázali, je tu řada případů, kde lze tento způsob utlumení užít, abychom odstranili nechtěné sloučeniny v jídle - příchutě, nečistoty, pesticidy a sloučeniny způsobující kažení," řekl Sellergren, podle něhož je třeba nyní technologii představit pivovarům a potravinářských společnostem.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist