Kyselé šťávy bílého vína prý ubližují zubům podstatně více než víno červené. Nejhorší dopady mají ryzlinky, které mají nejnižší pH (jsou nejkyselejší).
Negativní účinky bílého vína se po letech projeví, i když si konzument bude po večerním pití svědomitě čistit zuby, uvedla dále vedoucí týmu Brita Willershausenová a její kolegové. Přehnané čištění zubů naopak podle vědkyně může ještě situaci zhoršit a vést k další ztrátě skloviny.
"Ale tradice dát si po jídle místo dezertu sýr, nebo ho přikusovat k vínu, může mít prospěšný preventivní vliv, protože sýry mají vysoký obsah vápníku," podotkli vědci. Sýr pomáhá neutralizovat kyselé sliny a podporuje obnovu minerálů.
Umírněné pití vína a piva prospívá vaším kostem - čtěte ZDE
Archeologové potvrdili, že víno patří k jižní Moravě už odedávna - čtěte ZDE
Naopak jahody podávané k šampaňskému nebo míchání perlivých bílých vín s ovocnými džusy dále stav zubní skloviny zhorší.
Damien Walmsley z britské zubní asociace doporučuje popíjet víno k jídlu a počkat nejméně půl hodiny, než si člověk vyčistí zuby a půjde spát. "Sliny produkované při žvýkání jídla neutralizují kyselost vína a omezují jeho erozivní potenciál. Jistý časový odstup před čištěním zubů pak poskytuje sklovině šanci z útoku kyselin se zotavit," uvedl Walmsley.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist