Diabetes druhého typu je onemocnění, které se objevuje po 40. roce věku. Tělo v té době sice vylučuje inzulin, ale nevyužívá ho, jak by mělo. Součástí léčby je naordinování zdravé výživy a pohybu.
Riziko onemocnění se snižuje o pětinu až o třetinu
Podle zveřejněné studie se snižuje riziko onemocnění touto formou cukrovky až o pětinu u lidí, kteří denně vypijí tři nebo čtyři šálky kávy či čaje. U konzumentů stejného množství kávy bez kofeinu bylo riziko nižší dokonce o třetinu. Při detailním rozboru výsledků vyšlo najevo, že každý další šálek pravděpodobnost onemocnění snižuje o dalších sedm procent.Výzkum koordinovala Rachel Huxleyová z univerzity v Sydney. Příznivý účinek podle ní nesouvisí s kofeinem, ale jinými složkami čaje a kávy. Mohou to být například hořčík nebo kyselina chlorgenová, která působí jako antioxidant.
Vědci: Dva šálky kávy denně jako lék proti demenci? - čtěte ZDE
Speciální infračtečka pozná, máte-li raději kávu nebo čaj - čtěte ZDE
Britská odbornice na diabetes Victoria Kingová se domnívá, že údaj o snižování rizika onemocnění nelze ze studie interpretovat, dokud nebude vyjasněno, nakolik se na tom mohla podílet například dieta nebo zvýšená tělesná aktivita. A také dokud nebude známo, které složky kávy a čaje vlastně toto riziko snižují.
"Jisté je pouze to, že onemocnění diabetem 2. typu souvisí s životním stylem. Mnohým případům onemocnění se dá proto předejít aktivitou a vyváženou stravou, tedy jídlem s nízkým obsahem tuků a cukru a s větším množstvím ovoce a zeleniny," řekla Kingová.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist