Výzkumný tým prověřoval schopnost člověka rozlišit řadu mastných kyselin, které se běžně vyskytují v jídle. Výzkum postavil na zkoumání amerických vědců, kteří u pokusných zvířat objevili chuťové buňky rozeznávající tučné. Výsledky studie zveřejnil odborný časopis British Journal of Nutrition.
Lidé mají podle vědců práh citlivosti na chuť tuku velmi individuální.
"Také jsme zjistili, že lidé, kteří jsou velmi citliví na tučnou chuť v potravě, jedli méně tučná jídla a měli menší BMI (index tělesné hmotnosti) než ti, kteří na ni nebyli tak citliví," řekl podle agentury Reuters výzkumník Russell Keast.
Objev šesté chuti
Jazyk rozlišuje čtyři základní chutě: sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Uznávána je také pátá chuť rozpoznávající látky bohaté na bílkoviny. Objev šesté chuti by podle vědců mohl přispět k nalezení cest, jak omezit nadváhu.Podle Keasta jsou tuky v potravinách v současné době snadno dostupné a chuťové buňky vůči nim možná časem znecitliví. Některým lidem potom hrozí, že se začnou tučným přejídat.
Ženám, které pijí mírně alkohol, hrozí obezita méně, než když ho nepijí vůbec - čtěte ZDE
Obezita může podle lékařů zkrátit život až o patnáct let - čtěte ZDE
Výzkumníci se budou nyní zabývat tím, proč někteří lidé tučné dokážou rozpoznat spíš než jiní.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist