V českých obchodech a restauracích jsou k dostání ryby z celého světa. Víme, jak chutná pražma, pangas, platýs i štikozubec. Ale kolik z nich známe i jinak než v podobě chlazených či mražených filet? Zoolog a preparátor Pavel Zuber nabízí prostřednictvím snímků rybích lebek zcela jiný pohled na rozmanitost světa pod hladinou. Rozdíly ve tvaru lebky odrážejí odlišné životní strategie, pro něž evoluce jednotlivé druhy ryb vybavila.
Štikozubec obecný
Jedna z nejvíce lovených mořských ryb. Prodává se téměř vždy bez hlavy, která bývá odstraněna při zpracování úlovku ještě na lodi. Lidé tak vlastně nevědí, jak opravdu vypadá ryba, kterou si koupili a snědli. Výrazně dozadu směřující zuby prozrazují, že se jedná o dravce polykající kořist v celku. Loví tedy ryby přiměřené velikosti – sledě, sardinky a často také mladé příslušníky vlastního druhu.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.