V českých obchodech a restauracích jsou k dostání ryby z celého světa. Víme, jak chutná pražma, pangas, platýs i štikozubec. Ale kolik z nich známe i jinak než v podobě chlazených či mražených filet? Zoolog a preparátor Pavel Zuber nabízí prostřednictvím snímků rybích lebek zcela jiný pohled na rozmanitost světa pod hladinou. Rozdíly ve tvaru lebky odrážejí odlišné životní strategie, pro něž evoluce jednotlivé druhy ryb vybavila.

Štikozubec obecný

Jedna z nejvíce lovených mořských ryb. Prodává se téměř vždy bez hlavy, která bývá odstraněna při zpracování úlovku ještě na lodi. Lidé tak vlastně nevědí, jak opravdu vypadá ryba, kterou si koupili a snědli. Výrazně dozadu směřující zuby prozrazují, že se jedná o dravce polykající kořist v celku. Loví tedy ryby přiměřené velikosti – sledě, sardinky a často také mladé příslušníky vlastního druhu.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se