Zpocené podpaží nebo zapařený prostor mezi prsty na nohou v málokom vzbudí libé pocity. Kvalitní sýry přitom má většina z nás ráda. Charakteristickou vůni a chuť mnohým z nich dodávají bakterie podobné těm, které rozkládají tuky produkované lidským tělem. A v rámci experimentu nezůstalo jen u podobnosti…

Bioložka Christina Agapakisová z Kalifornské univerzity v Los Angeles odebírá s kolegy dobrovolníkům z různých částí těla vzorky bakterií, očkuje jimi mléko a s jejich pomocí z něj vyrábí sýry. Její projekt Bacterially.org v sobě spojuje vědecké i umělecké aspekty.


„Jako bioložku mě zajímá mikrobiální ekologie. Fascinuje mne, jak organismy spolupracují a přizpůsobují se novým ekologickým nikám,“ vysvětluje Christina pro HNFuture vědeckou motivaci, která ji vedla k využití bakterií z lidského těla k výrobě sýrů. 

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se