Chov dobytka pro maso má na svědomí 15 procent celosvětové produkce skleníkových plynů a na třetině veškeré zemědělské půdy se právě pro něj pěstuje krmivo. S očekávaným nárůstem obyvatelstva se situace patrně zhorší - některé odhady tvrdí, že se počet obyvatel vyšplhá až na 10 miliard a jejich spotřeba masa se do roku 2050 zvýší o 70 procent, uvádí časopis MIT Technology Review. Řešení tohoto ekologického problému je vynechat nebo alespoň výrazně omezit konzumaci masa, alespoň hovězího.

Způsobem, jak se neomezovat v jídle a zároveň být šetrný k životnímu prostředí, se zabývá hned několik start-upů. Za pomoci nejnovějších technologií se snaží vytvořit rostlinnou a ekologičtější náhražku masa. Ta by se na rozdíl od známých veganských alternativ - sójového masa či tofu - neměla od masa živočišného původu lišit chutí ani strukturou. 

Patrně nejznámější společností je v tomto oboru společnost Impossible Food, která své produkty prodává ve více než 5000 restauracích ve Spojených státech a Asii. Na neustálém vývoji se v této firmě podílí na sto vědců, kteří se ve svém výzkumu zabývají především molekulou hem, která v těle živočichů přenáší kyslík. Právě díky ní má "klasické" maso červenou barvu a železitou chuť, Impossible Foods ji nahrazuje geneticky upravenými kvasinkami.

Zbývá vám ještě 60 % článku

Co se dočtete dál

  • V textu se dále dočtete:
  • Co komplikuje start-upům podnikání s umělým masem?
  • Proč umělému masu překáží připravovaná legislativa?
  • A proč je nejvhodnější na laboratorní výhodu umělé hovězí?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se