Odborníci varují, že jejich závěry ale nic nemění na tom, že kouření má na zdraví velmi škodlivý vliv.
Zelený čaj se připravuje ze sušených listů asijské rostliny čajovník čínský (Camellia sinesis) a jeho pití je rozšířeno v Asii. Na tomto kontinentě je také podíl mnoha druhů rakoviny mnohem nižší než v dalších částech světa, což vedlo odborníky k tomu, aby tyto dvě věci dávali do souvislosti. Bujení rakovinných buněk mohou zastavit polyfenoly obsažené v zeleném čaji.
Studie ukázala, že u těch, kdo nepili zelený čaj, bylo pětkrát větší riziko rakoviny plic než u těch, kdo pili nejméně jeden šálek denně.
Mezi kuřáky u těch, kdo nepili zelený čas vůbec, bylo riziko nemoci dvanáctkrát větší než u těch, kdo pili nejméně jeden šálek denně.
Pití kávy a čaje snižuje riziko onemocnění diabetem - čtěte ZDE
Nechte čaj vychladnout, horký způsobuje rakovinu jícnu - čtěte ZDE
Na snížení rizika rakoviny plic mají vliv geny
Vědci analyzovali DNA lidí zapojených do studie a zjistili, že na snižování rizika rakoviny plic mají vliv určité geny.Pijáci zeleného čaje, ať už kuřáci nebo nekuřáci, s určitým typem genu zvaného IGF1, mají zřejmě menší riziko rozvoje rakoviny plic než ostatní lidi pijící zelený čaj a mající jiné typy tohoto genu.
Odborníci upozorňují, že výsledky studie nemohou sloužit jako omluva pro lidi, že mohou klidně kouřit dál. "Kouření zaplňuje plíce 80 rakovinnými látkami. Pití zeleného čaje to nemůže kompenzovat."
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist