Lidé, kteří jsou v pití umírnění, pijí tedy jedno pivo či jednu až dvě sklenky vína denně, mají podle průzkumu o 37 procent nižší riziko mozkové mrtvice. To ale platí jen v případě, že nekouří.

U kuřáků mírné popíjení alkoholu ke snížení rizika infarktu nepřispívá, uvádějí vědci z cambridgské univerzity, kteří dvanáct let sledovali 22 tisíc lidí. Z této sledované skupiny bylo 900 postiženo mrtvicí.

Velké množství alkoholu už ale vede ke zvýšení rizika mrtvice, protože se zvyšuje krevní tlak, a ten je v těchto případech klíčovým faktorem.

Alkohol ředí krev, kouření ucpává tepny

Alkohol ředí krev, může tedy bránit vytvoření krevních sraženin. Může také ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi a snížit riziko vytváření tukových usazenin v krevním řečišti.

Kouření naopak vede k ucpávání tepen, vytváření krevních sraženin, a tím ke zvýšení rizika infarktu.

Ze studie také vyplývá, že alkohol nemůže zastavit proces, který nastartuje kouření.

"Souvislost mezi kouřením a mrtvicí je jasná - deset procent úmrtí na mrtvici a čtvrtina všech mozkových příhod jsou spojeny s kouřením. Vzdát se kouření je životně důležitý krok ke snížení rizika mozkové mrtvice," upozorňuje spoluautor studie Joe Korner.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist