Vědci z univerzity v britském Hullu zjistili, že u diabetiků tato čokoláda dokázala snížit hladinu cholesterolu. Píše o tom server BBC News. Britská organizace zabývající se problematikou cukrovky Diabetes UK ale upozorňuje, že čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje příliš velké množství cukru a tuku.
Odborníky z Hullu zajímal vliv kakaa. Uspořádali experiment, v němž 12 osob trpících cukrovkou 2. typu jedlo po 16 týdnů tyčinky čokolády. Vypadaly všechny stejně, ale některé v sobě měly víc kakaa než ostatní. Po vyhodnocení se ukázalo, že u lidí, kteří konzumovali víc kakaa, se snížila hladina škodlivého cholesterolu a zvýšil se obsah cholesterolu prospěšného.
Šéf studie Steve Atkin z toho vyvozuje, že by čokoláda s vysokým obsahem kakaa měla být zařazena do jídelníčku pacientů s cukrovkou 2. typu, protože pomůže snížit riziko onemocnění srdce.
Diabetes UK se ale bojí, že si to lidé vysvětlí zjednodušeně jako pokyn pro konzumaci čokolády. Upozorňuje, že každá tyčinka tmavé čokolády představuje 200 kalorií a 16 gramů tuku. Iain Frame z této organizace varuje před zobecňováním studie, která pracovala jenom s 12 lidmi. Přesto je ale pro to, aby se pokračovalo ve výzkumu příznivého účinku polyfenolů, které by mohly být přidávány do stravy diabetiků v jiné formě než v čokoládě.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist