Někdy od představení nové televize k zahájení jejího prodeje uteče skoro celý rok. Bravia Z9K je takovou výjimkou, na kterou čekají fanoušci televizí Sony s napětím deset měsíců. Marketingový příslib je totiž lákavý. Nová 8K televize Sony, plným označením Bravia XR Master Series Z9K 8K Mini LED slibuje nejvyšší jas na trhu – až 3000 nitů, čímž přesvítí i nejlepší Samsungy.

Sony se přidalo k modernímu trendu televizí s miniLED podsvícením, díky kterému má obrazovka lepší kontrast i rekordní jas. Sony však nesází jen na tisíce malých světýlek. Kvalitu zobrazení pomáhá zvyšovat umělá inteligence, aby se uživatel nemusel ptát, k čemu je mu rozlišení 8K, když televize stejně vysílají v hrozné kvalitě. V ceně je i online služba se spoustou filmů, které umožní televizi dokonale otestovat.

Nedávno jste již předplatné aktivoval

Je nám líto, ale nabídku na váš účet v tomto případě nemůžete uplatnit.

Pokračovat na článek

Tento článek pro vás někdo odemknul

Obvykle jsou naše články jen pro předplatitele. Dejte nám na sebe e-mail a staňte se na den zdarma předplatitelem HN i vy!

Navíc pro vás chystáme pravidelný výběr nejlepších článků a pohled do backstage Hospodářských novin.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet.

Děkujeme, teď už si užijte váš článek zdarma

Na váš e-mail jsme odeslali bližší informace o vašem předplatném.

Od tohoto okamžiku můžete číst neomezeně HN na den zdarma. Začít můžete s článkem, který pro vás někdo odemknul.

Na váš e-mail jsme odeslali informace k registraci.

V e-mailu máte odkaz k nastavení hesla a dokončení registrace. Je to jen pár kliků, po kterých můžete číst neomezeně HN na den zdarma. Ale to klidně počká, zatím si můžete přečíst článek, který pro vás někdo odemknul.

Pokračovat na článek

Sony na test poslalo menší z dvojice nabízených variant. Menší v tomto případě znamená masivních 75“, tedy 190 centimetrů úhlopříčky. Větší kousek má úhlopříčku ještě o čtvrt metru větší. Podobně jako Samsung poslalo Sony s televizí i odborníky na instalaci. Sám bych si s ní neporadil a ani bych nechtěl nést zodpovědnost za případného pomocníka.

Televize čtyřikrát jinak

Variabilní instalace patří mezi přednosti Sony a v tomto případě má uživatel možnost vybrat si mezi umístěním nožek televize do středu obrazovky nebo úplně na kraj, případně lze zvednout celou televizi tak, aby se před ní vešel soundbar. Nejlépe vypadá televize položená zcela dole s podstavcem úplně v krajích obrazovky. Dokonale pak schovává klubka kabelů a cokoliv jiného, co byste chtěli za televizí skrýt. Třeba slůně. Umístění na stěnu jako čtvrtý režim ušetří místo a je nezávislé na nosnosti televizního stolku.

Samotná televize nemá jen obří plochu obrazovky, ale je sama docela obří – hloubka obrazovky je 7,4 centimetru. To je na moderní televizor nezvykle moc, Samsung Q900B má po celé obrazovce tloušťku necelé dva centimetry, i když si vypomáhá tím, že zdroj a elektroniku i všechny konektory vyčlenil do krabičky připojené k obrazovce jedním nenápadným kabelem.

 

Sony Bravia Z9K se snaží hubnout optickým trikem - u krajů je tělo zkosené ke stříbrnému rámečku
Sony Bravia Z9K se snaží hubnout optickým trikem – u krajů je tělo zkosené ke stříbrnému rámečku.
Foto: Otakar Schön

Sony větší vnitřní objem využilo na lepší odvod tepla. Jediný okamžik, kdy je hloubka televize potenciálně problematická, je při pověšení na zeď – tak velký odstup ode zdi nevypadá tak elegantně, jako když je obrazovka skoro nalepená na zdi jako tapeta. Televize je také docela cvalík, váží 50 kilo , o osm více než její přímý konkurent od Samsungu.

To jsou ale věci, které bude řešit pravděpodobně odborník na instalaci televizorů. U luxusních modelů, jako je tento, je vždycky bezpečnější objednat si dodávku i s instalací, jinak se přistihnete u toho, jak pro jistotu posíláte do zdi třináct hmoždinek místo čtyř, které i tak bohatě stačí na udržení mnohonásobné zátěže. Hlavně to ale nestojí za ty nervy, že neopatrnou manipulací s mastodontem přijdete o 200 tisíc. Tolik stojí menší 75“, větší 85“ přijde na více než čtvrt milionu.

Sony Bravia Z9K je nejstabilnější s nohama podstavce na krajích v nízké poloze, to ale vylučuje použití soundbaru
Sony Bravia Z9K je nejstabilnější s nohama podstavce na krajích v nízké poloze, to ale vylučuje použití soundbaru.
Foto: Otakar Schön

S takovou cenovkou, která je 8K televizorům s miniLED vlastní, je skoro zbytečné řešit spotřebu elektrické energie. Televize tohoto kalibru si zákazníci vybírají buď z fanatického nadšení pro kvalitní obraz, nebo jako součást image. A nikdo, kdo si může pořídit takovou televizi, nechce její sledování omezovat tím, že je drahá elektřina nebo že je zataženo, a zbytečně by to tedy vybíjelo baterii v domě.

Pokud jde o luxus, u ovladačů má Sony ještě nějaké rezervy, ale to je problém, se kterým se potýkají i další výrobci televizorů. Sony má alespoň ovladač s jemným podsvícením tlačítek, takže se v něm uživatel v noci lépe zorientuje. V balení jsou také dva ovladače – jeden klasický plastový s numerickým blokem a obecně větším počtem tlačítek, druhý je moderní podsvícený, který má navrchu místo černého plastu kovově vypadající povrch a nechybí mu ani mikrofon pro hlasové ovládání.

Sony Bravia Z9Kmá ve výbavě dva ovladače, oba mají své silné i slabší stránky, jen ten útlejší má podsvícená tlačítka
Sony Bravia Z9K má ve výbavě dva ovladače, oba mají své silné i slabší stránky, jen ten útlejší má podsvícená tlačítka.
Foto: Otakar Schön

S ovládáním jsem měl z počátku problémy, protože uprostřed pod velkým směrovým křížem není tlačítko domů, ale tlačítko pro vyvolání Google Asistenta.  Je to drobnost, za pár dní se na to dá zvyknout a na trzích, kde Asistent funguje, to může být i užitečné. Ale ovladač je jen prostředek, jak se dostat k obrazu.

HDMI konektory čtyřikrát jinak

Sony Z9K nabízí spoustu možností, jak televizi sledovat. Podporuje digitální televizní vysílání vzduchem, po kabelech i přes satelit i IPTV, má možnost přehrávat video z USB úložišť, přes počítačovou síť přes wi-fi i ethernet, nabízí i čtyři konektory HDMI pro připojení herních konzolí, blu-ray přehrávačů, set-top-boxů či osobního počítače a soundbaru přes HDMI s funkcí ARC/eARC.

Nepříjemné z pohledu uživatele je, že každý konektor nabízí něco trochu jiného. Například režim rychlé odezvy a proměnlivou obnovovací frekvenci má televize na dvou konektorech ze čtyř, nepříjemné je, že jeden ze dvou konektorů, které zvládají i 4K rozlišení s obnovovací frekvencí 120 Hz je zároveň určený pro připojení k soundbaru nebo receiveru.

Sony Bravia Z9K je vybíravá v tom, kam se má připojit jaké zařízení, každý HDMI port je totiž trochu jiný
Sony Bravia Z9K je vybíravá v tom, kam se má připojit jaké zařízení, každý HDMI port je totiž trochu jiný.
Foto: Otakar Schön

Po připojení zařízení televize případně upozorní na to, že je ve špatném konektoru, to platí zejména pro PlayStation 5. U Xboxu Sony tak vstřícné není, konkurenční konzoli automaticky nepozná a správné nastavení požadovaných vlastností konektoru je na uživateli. Šetření na konektorech je u televize za 200 tisíc korun nepříjemné a těžko pochopitelné.

Dobré je, že nastavením zařízení většina lidí projde jen jednou, s trochou štěstí bude vše automatické a tím to končí. Jen doporučuji zapojit do všech konektorů HDMI kabely s certifikací HDMI 2.1, protože lézt za televizi a lovit konektory, které jsou v polovině obrazovky na zadní straně, je záležitost pro Saxanu.

I jen pořídit fotku konektorů televize Sony Bravia Z9K bylo náročné, ještě horší je do nich zapojovat zařízení po úvodní instalaci
I jen pořídit fotku konektorů televize Sony Bravia Z9K bylo náročné, ještě horší je do nich zapojovat zařízení po úvodní instalaci.
Foto: Otakar Schön

Ale když máte vše zapojené, je čas podívat se na obraz, na operační systém a televizi v praktickém provozu ještě dojde.

Utajovaná kvalita obrazu

Když zapnete nejlepší televizi, jakou kdy Sony vyrobilo, nečeká vás žádný úžasný proud světla, jak jsme vysvětlovali v posledním vydání newsletteru Týden v technologiích. Kvůli touze Evropské komise dostat z trhu neefektivní elektrické spotřebiče mají všechny nové televizory ve výchozím nastavení tmavý obraz.

Proti požadavkům legislativy se těžko bojuje, ale výrobci televizí dělají všechno pro to, aby se uživatel ani nedozvěděl, že je s jeho televizí ve výchozím zobrazení něco špatně. Sony v tomto paradigmatu sbírá body alespoň za to, že při úvodní instalaci nabídne uživatelům obrazovku s volbou úspor energie, a uživatel má možnost úspory vypnout.

Bohužel to ale nefunguje dokonale – i když zákazník úsporná opatření vypne, televize se stejně snaží energií šetřit, třeba na jasu hlavní obrazovky uživatelského prostředí.

Sony Bravia Z9K při instalaci nabízí dvě úrovně úspory energie, zapínat je je ale chyba
Sony Bravia Z9K při instalaci nabízí dvě úrovně úspory energie, zapínat je je ale chyba.
Foto: Otakar Schön

Když si nastavíte obraz tak, aby nešetřil jasem, nebo rovnou pustíte na PlayStation 5 Horizon Forbidden West, je to skoro zázračná proměna. Podle papírových předpokladů je ve specifických chvílích televize schopná vyslat světlo s intenzitou 3000 nitů, což představuje 3000 svíček na metru čtverečním. Definice hodnoty jednoho nitu v podobě jedné svíčky na ploše jednoho metru je prostá, ale na úrovni tisíců už asi moc nepomůže. Televize prostě svítí jako blázen – virtuální slunce opravdu září, oheň hřeje, protože z obrazovky se šíří zbytkové teplo… je to zážitek.

Bravia X9K kombinuje rozlišení 8K s fantastickým jasem
Sony dokázalo díky chytrým algoritmům kouzlit s kontrastem i bez lokálního stmívání, s ním a s miniLED je to ještě působivější.
Foto: Sony

Letos jsem testoval hlavně vlajkové lodi všech výrobců a užil si i QD OLED v podání Samsungu i Sony, na stěně mám 75“ QLED, a tak je těžké mě ohromit. Sony ale dělalo, po překonání úvodních trablů, skvělý dojem. I ve slunečné podzimní dny si s přehledem poradilo s okolním světlem a naopak, v noci se jasný obraz obešel bez dramatických světlých fleků kolem světlých míst. „Master Drive“ technologie pro řízení podsvícení dokáže z dostupného hardwaru vytáhnout více, než by se dalo čekat od modelu, který má „jen“ 840 oblastí podsvícení.

Trochu zklamáním byly výsledky měření. Před kalibrací se průměrná odchylka DeltaE při zobrazení barev v režimu Kino dostala přes hodnotu 3,6, což už je prostým okem rozpoznatelné. Po kalibraci klesla pod hodnotu DeltaE 1, jenže to není umění… v takovém stavu by luxusní televize měly k uživateli podle mě dorazit. Speciálně ve chvíli, kdy jsou výrobci počítačových monitorů schopni dodávat z továren zkalibrované obrazovky s řádově nižšími cenami.  

Sony Bravia Z9K se nebojí ani jasného počasí, obraz vypadá skvěle i bez zatažených rolet
Sony Bravia Z9K se nebojí ani jasného počasí, obraz vypadá skvěle i bez zatažených rolet.
Foto: Otakar Schön

Drobné zklamání ale vyrovnala hodnota 834 nitů u SDR obsahu. U HDR jsem bohužel měřit nemohl, protože můj dostupný kolorimetr na jas nad 1000 nitů není stavěný. Kontrast záležel na pozici, kde se měřilo. Při využití lokálního stmívání byl nekonečný, pokud byla kalibrační sonda mezi sousedními zónami, tak se pohyboval kolem 1:6000. To vůbec není špatné na LCD obrazovku, ale také to není srovnatelné s OLED panely. 

Dva kohouti na jednom smetišti

Sony má vlastně jen dva konkurenty v podobě Samsungu QN900B a loňského modelu QN900A. Z této trojice by Sony mělo být nejjasnější, ale v praxi je nutné televizi pomoci k tomu, aby se vysoký jas nebála používat. Vysoký jas pak má za následek oslabení kontrastu.

QN900B má objektivně měřený jas nižší, ale dělá výborný dojem díky lepšímu kontrastu – má dvojnásobný počet nezávisle ovládaných oblastí a to je znát v reálném provozu i u testovacích obrazců. Srovnání QN900B a Z9K je tak podobné jako u porovnávání QLED televizí a OLED – chcete více jasu, nebo lepší kontrast? Podle mě je QN900B blíž k ideálnímu poměru jasu a kontrastu, ale Sony má vyšší jas, který člověk ocení přes den a při hraní her – navíc jas lze snížit snáz než z televize vytáhnout více.

Sony má v záloze i další vlastnosti – výborný upscaling, parádní zpracování pohybu v obraze, na sporty je lepší než Samsung… Ve hrách je to složitější, ať už jde o omezenou podporu standardu HDMI 2.1, nebo o mírně delší odezvu. Sony má ale PlayStation a s ním i potenciální zákazníky, kteří mají k televizi co připojit a chtějí kvalitní obraz a herní zážitek bez složitého nastavování – Sony všechno nastaví za ně. A upřímně mě mrzí, že Bravia Z9K odjela za dalšími testy dříve, než jsem se mohl pustit do recenzování hry God of War: Ragnarök.

Na druhou stranu Bravie Z9K se nebojí ani Xboxu a Forza Horizon 5 nebo A Plague Tale: Requiem vypadaly i na zařízení od Sony fantasticky. Na testování filmového obrazu jsem použil nejen tradiční kombinaci streamovacích služeb Netflix, Disney+ a HBO Max, ale také službu Bravia Core. Novinka Uncharted s datovým tokem 80 mbps je sice neskutečně nudný film, ale vizuálně umí být úchvatný.

Sony Bravia Z9K s rozlišením 8K
Sony Bravia Z9K by si zasloužila lepší odolnost vůči odrazům okolního světla, ale ani ty uživatel v reálu vůbec nevnímá.
Foto: Otakar Schön

Poutavější příběh a podobně skvělé provedení nabízí nový Blade Runner nebo Spider-Man: Daleko od domova. Možnost sledovat desítky filmů z knihovny Bravia Core ve vysoké kvalitě a „koupit“ deset aktuálních titulů výměnou za kredity, které získáte v ceně televize, je příjemný bonus. Sony totiž nešidí obrazovou kvalitu streamovaných filmů omezeným datovým tokem jako Netflix nebo HBO. Na sledování v plné parádě je potřeba 100mbitový internet.

Chytrá Google TV s nedostatky

Ještě před pár lety to vypadalo, že Android TV bude další výkřik do tmy. Samsung a LG měly tak velký tržní podíl, že třetí operační systém neměl moc prostoru. Jenže se ukázalo, že jen Samsung a LG mají na to, udržovat vlastní operační systém a získat pro něj dost aplikací. Tak se ostatní výrobci spojili a Android TV, nově přeměněný na Google TV, se stal druhým nejsilnějším hráčem na trhu.

Sony se Androidu drží od začátku, ale stále to působí jako manželství z rozumu, ne z vášně. Nejslabším prvkem televize je uživatelské prostředí a ovládání. Jde o drobnosti, skoro hlouposti, jako je skutečnost, že po stisku tlačítka home není aktivní první aplikace v seznamu. „Kurzor“ je v horním menu, kde se přechází mezi vyhledáváním, aplikacemi a nastavením. Přechod na aplikaci vyžaduje úplně zbytečný stisk ovladače. Obě varianty dálkového ovladače přitom reagují na stisk tlačítek pomaleji než QLED od Samsungu.

Sony Bravia Z9K s rozlišením 8K
Sony Bravia Z9K využívá operační systém Google TV, který má své mouchy.
Foto: Otakar Schön

Problémy jsou i s Google Asistentem. Ten se tváří jako deaktivovaný, i když je v nastavení povolený, takže nešlo vyhledávat aplikace. To je nejspíše problém českého prostředí, kde sice funguje hlasové vyhledávání, ale Google Asistent jako takový nikoliv. Nízké rozlišení hlavní obrazovky operačního systému televize s nabídkou aplikací pak také kazí dojem. Alespoň že YouTube funguje bezvadně.

Nehezké je také pokračování tradice pomalých aktualizací systému – televize měla v říjnu aktualizaci z února 2022 a soudě podle mé dlouhé zkušenosti s Bravií  XE85 s Android TV, aktualizace pro televize od Sony nevycházejí nijak často. 

Pro běžného uživatele nic z toho nebude problém. Hlavní je, že pro Google TV existují všechny myslitelné aplikace včetně českých internetových televizí. Kromě toho má Sony opravdu vyladěné menu rychlého nastavení v úzkém pruhu na spodní hraně televize, kde nechybí ani rychle dostupný časovač spánku. Protože nepouštět televizi zbytečně je mnohem důležitější než to, jestli si při hraní řekne o 150 nebo o 300 wattů.

Verdikt je nakonec podobný jako v případě srovnání QD OLED televizí Sony a Samsungu. Sony má perfektní zpracování obrazu, nabízí vlastní obsahovou službu a má vyšší jas než QN900B od Samsungu. Samsung se ovšem prodává aktuálně o 40 tisíc korun levněji. Těžká volba, ale příjemná. V každém případě, pokud máte zájem o špičkovou televizi s rozlišením 8K, měli byste si vybrat dřív, než tyhle krásné přímotopy opravdu v Evropě zakážou.

Baví vás moderní technologie? To byste si neměli nechat ujít newsletter Týden s technologiemi, díky kterému dostanete do téměř pravidelného pátečního e-mailu to nejzajímavější dění a produktové novinky za celý týden.